Výběrová řízení na obsazování pozic? Stresující, zdlouhavá a (nejen) pro kandidáty náročná. V SiteOne to tak nechceme. Proto jdeme svou vlastní cestou a i do výběrových řízení promítáme firemní hodnoty – empatii, spolehlivost a odvahu (ESO).

Empatie – u nekonečných výběrových řízení stoupá napětí s každým prodloužením. V SiteOne nemáme zapotřebí napínat vás ja

ko struny. Proto výběrko zbytečně neprotahujeme a vždy přesně víte, co bude následovat.

Spolehlivost – dostanete to, na čem jsme se dohodli, ať už jde o finanční ohodnocení nebo benefity. Jsme upřímní a od vás očekáváme totéž.

Odvaha – spatřujeme v lidech potenciál a nebojíme se jim dát šanci, byť neodpovídají přesnému popisu v inzerátu.

Výběrka v SiteOne

 Co vás čeká ve výběrovém řízení u nás?

Ukažme si to na příkladu nejobsazovanější pozice vývojáře.

Pokud jsme vás neoslovili sami a reagujete na naši nabídku práce, domluvíme si nejdříve klasický telefonní nebo případně online call. Na dnu i času se dohodneme předem, uchazeč nemusí mít strach z „přepadovky”.

Jestli půjde o online setkání nebo telefonický rozhovor, o tom rozhoduje sám kandidát. Obvykle zabere půl hodiny, ale klidně i hodinu, pokud je uchazeč zvědavý nebo nám nedocházejí témata.

V SiteOne příliš často slovo „pohovor“ nepoužíváme. Nestavíme se do role povýšené komise. I zatím jen potenciální kolegové mohou od začátku nasát esenci firemní kultury, pro kterou nejsou zaměstnanci jenom jména v seznamu. A proto si zaslouží rozhovor. 

Rozhovor vedeme neformálně a otevřeně, aby si kandidát udělal lepší představu jak o SiteOne a pozici vývojáře, tak především o tom, jak se u nás pracuje. Zástupce HR má pár otázek, protože stejně jako se uchazeči nedozví všechno z inzerátu, nevyčteme my vše z životopisu. Kandidát má samozřejmě taky tu možnost zeptat se na to, co ho zajímá, od historie SiteOne, až po používané technologie. 

Pokud jde o vývojáře, jeho CV, odkaz na LinkedIn, poznámky z rozhovoru a odkaz na github nebo web s ukázkami práce putují po rozhovoru ke kolegům z vývoje pod taktovkou Jána Regeše. Do pár dnů se pak dozvíme, s kým se chtějí potkat osobně. Kandidáti na jiné pozice jsou předáni konkrétnímu oddělení, pod které jejich pozice spadá.

Druhé kolo osobně

Osobní setkání s kolegy z týmu představuje v SiteOne další důležitý krok ve výběrovém řízení.

I když nás epidemiologická situace posledních let donutila k přesunu do onlinu, osobní setkání jsou pro nás stále na prvním místě. Máme pak jasnější představu nejen o konkrétních dovednostech kandidáta, ale i o tom, jak by zapadl do týmu po lidské stránce.

V SiteOne nám moc záleží na příjemné pracovní atmosféře a dobrých mezilidských vztazích. Proto u nás uchazeč stráví zpravidla něco kolem 90 minut. Pro délku trvání návštěvy neexistuje pravidlo, každý člověk je jiný. Co ale můžeme slíbit, je, že kandidáty nečekají záludné otázky typu „Kdybys byl zelenina, jaký bys byl druh a proč?“. Kolegy z vývoje zajímají především zkušenosti s technologiemi, např. „Jaké typy API jsi využíval?“ nebo „Který CSS framework je tvůj oblíbený a co se ti na něm líbí?“

Technologie a tzv. hard skills nejsou všechno, záleží taky na motivaci a zápalu. Do týmu SiteOne skvěle zapadnou ti, kteří práci nepovažují jen za zdroj obživy, ale především za poslání a zábavu. Zajímá nás, proč se vůbec kandidáti pustili do programování, co je nejvíce baví, atd. Na oplátku jsme k nim otevření v tom, jak v SiteOne funguje vývoj, na jakých projektech pracujeme, co používáme za technologie…

Po osobním setkání jde do tuhého. Teď totiž nastává ta klíčová fáze výběrového řízení, ve které kolegové z vývoje zvažují pro a proti, rozhodují se, jestli bude uchazeč pro SiteOne ta správná volba. Pak už to jde rychle. Toho, kdo se nám jeví jako perfect match, kontaktujeme obvykle už do druhého dne. Když se nám někdo líbí, už o něj prostě nechceme přijít.

Pokud vybraný kandidát pracovní nabídku přijme, máme radost, že brzy přivítáme další šikovnou posilu. Zároveň ale myslíme i na uchazeče, kteří neuspěli. Dostanou od nás zpětnou vazbu, proč to tentokrát neklaplo. Stává se také, že kandidáta odmítneme kvůli nedostatku zkušeností, a když se naše cesty střetnou za půl roku, rádi ho přivítáme v našich řadách.

Napsali jsme první?

Líbíte se nám. A mohlo by se i vám líbit u nás.
S kandidáty, které oslovujeme první my, je proces výběrového řízení trochu odlišný, protože první fáze výběrového řízení začíná aktivitou z naší strany.

Pokud jsme na LinkedInu, při meetingu, webináři nebo na společné akci narazili na vývojáře se znalostí té správné technologie, snažíme se získat jeho pozornost. Oslovíme ho a dáme mu vědět o SiteOne a pracovní příležitosti, kterou nabízíme.

Jednoduše, nevtíravě, ale efektivně. Kandidátovi nabízíme jen takové místo, které by ho mohlo bavit, sedí k jeho předpokládaným preferencím a praxi. Pokud vybraného kandidáta zaujmeme, následuje rozhovor a osobní setkání, po kterém si buď plácneme, nebo ne.

Kandidát se neozval nebo odmítl? Nic se neděje, respektujeme jeho rozhodnutí. Třeba je ten správný okamžik pro navázání spolupráce teprve před námi!

Věříme totiž, že jenom sehraný tým zaručuje spokojenost každému svému členovi a dodává funkční projekty. A právě to je pro SiteOne typické. Jsme opravdoví, jsme odvážní, jsme profíci, kteří jsou hrdí na to, co dělají a ví, že jejich práce má vliv na spousty koncových uživatelů. My jsme ti, kteří pohánějí digitální transformaci. A není pro každého nadšence do digitálu výzva být přímo u zdroje?

Chcete zažít výběrko v SiteOne na vlastní kůži?
Napište nám nebo si rovnou vyberte některou z aktuálně otevřených pozic a zažijte to z první ruky!