Rozhýbat zaměstnance bez jakéhokoliv speciálního vybavení? Ano, jde to.
Covid dal zabrat nám všem a o nějakých teambuildinzích nebo sezónních večírcích jsme si mohli nechat jen zdát. Ale to neznamená, že z práce vymizela potřeba mezilidského kontaktu. Existuje řešení, které může nakopnout nejenom vztahy mezi kolegy, ale i vrátit tělu fyzičku a chuť se překonat.

Se začátkem dubna jsme se jako celá firma, ale i jako jednotlivci, pustili do nelehké výzvy. Vybídli jsme k soutěžení brněnskou agenturu Futured a bratislavskou Aspiro v iWatt Challenge a vsadili se rovnou o tři bedny plné Prosecca. Ke změření sil nám posloužila aplikace iWatt, kterou jsme vyvinuli společně.

Základní myšlenka byla jasná - vynaložit co nejvíc energie a tu v mobilní aplikaci proměnit za digitální měnu, tzv. iWatty, kterými se dá rozhodovat o příspěvcích pro kluby nebo získávat benefity. A to ať už je střádáte prostřednictvím běhání, procházek, ježdění na kole nebo třeba bruslích.

“U zrodu nápadu na aplikaci byl veřejný zájem podpořit sportovní kluby na Slovensku, to znamená sehnat partnery a dostat směrem k malým a nejmenším klubům co nejvíce peněz. Dostali jsme za úkol vytvořit aplikaci, která by měla umět přeměnit různé druhy sportu na virtuální měnu a tím zapojit rodiče a další fanoušky klubů, aby soutěžili o to, který klub peníze vysoutěží,” popisuje zadání Ondřej Popelka, hlavní vývojář appky.

To byly hlavní myšlenky, se kterými appka vznikla. Použít iWatty pro dobrou věc, darovat je sportovním klubům, které mohou díky nasbíraným iWattům získat peníze od sponzorů, nebo za ně nakoupit sportovní benefity pro sebe a svoje blízké, například si předplatit sportovní aplikaci nebo přístup do wellness.

Digitální řešení práce z domu

Digitální engagement platforma se osvědčila i v době nekonečných homeofficů, kdy posloužila zaměstnancům společně prožívat sportovní zážitky, nakopnout týmového ducha a probudit zdravou soutěživost. Výbornou přidanou hodnotou pro firemní challenge je i fakt, že se z toho nevyvléknou ani zapřísáhlí antisportovci, protože ke sbírání iWattů stačí i obyčejná procházka, takže zúčastnit se může opravdu každý.

To, kolik iWattů “vyděláváte” jednotlivýma disciplínama, počítá promyšlený algoritmus na základě informací o aktivitě. “Typicky je to vzdálenost a čas, ale zohledňujeme i kilometry a spálené kalorie. Za to všechno se podle vzorce načte uživateli nějaký počet iWattů, ovlivňuje to i koeficient podle typu sportu, což znamená, že když je běh náročnější než cyklistika, musí být za delší uběhnutou vzdálenost vyšší počet iWattů,” doplňuje Ondra.

V SiteOne nechybělo vzájemné hecování a přátelské “špičkování”, zároveň si kolegové navzájem radili, jak nasbírat co nejvíce iWattů. Nechybělo ani promlouvání do duše ve stylu “už jsme zase třetí, takže si nasaďte pohorky a jedeme!” To všechno samozřejmě v nejlepší kolektivní atmosféře. Do výzvy ale vstoupily i nečekané eliminace týmu, protože covid ještě neřekl zdaleka poslední slovo. I přes komplikace šlo však o skvělý společný zážitek, který tým SiteOne doporučuje.

Pokud tedy hledáte cestu, jak mezi zaměstnanci znovu probudit týmového ducha, zkuste rozhýbat jejich těla. Soutěžit mohou jak firmy, tak jednotlivci a tým iWattu je pro vás schopný výzvu připravit už do 12 dní podle dohodnutých parametrů s výhrami, které mohou být věcné, ale stejně tak se mohou odrazit v podobě benefitů, jako je volno navíc či finanční odměna.

Podvodníci nemají šanci

Aplikace iWatt je kompatibilní s operačním systémem Android i Apple a lze ji stáhnout přímo v online obchodech provozovatelů. Měřte energii přímo v aplikaci iWatt nebo pomocí externích aplikací (Strava, Garmin, Zdraví, atd.), s většinou je aplikace kompatibilní. Navíc nenechá nikoho usnout na vavřínech, protože iWatty nepřipočítává automaticky, ale musíte je nahrát kliknutím sami.

Myšlenka projektu je taková, že iWatty jsou energie a účet sportovce v aplikaci baterie. A ta se jako každá baterie vybíjí, a to každý den, nezávisle na tom, zda jsme sportovali. Vybíjení funguje jako spolehlivá motivace k tomu, aby nikdo iWatty “nesušil” na účtě, kde de facto ztrácejí na hodnotě, ale posílal je klubu nebo si něco koupil v eshopu.

“Na appce mě nejvíc baví to, že do ní teče neustále velké množství dat, řádově jde o několik milionů přidaných aktivit a to i po takové době, co appka existuje. Typicky když se udělá něco podobného, vydrží jednu, dvě sezóny a pak opadne zájem. Ale tady sbíráme pořád nové a nové uživatele i díky oslovování firem a challengím,” má radost Ondra.

A pokračuje: “S každým benefitem se mohou objevit lidé, kteří si budou chtít nespravedlivě přilepšit. I na takové naštěstí vývojový tým pamatoval. Ochranný mechanismus proti podvodníkům funguje spolehlivě. Ze začátku bylo na jednu výzvu ve hře 10 tisíc eur, což není úplně málo peněz, a která trvala dejme tomu měsíc nebo dva. Jednalo se o možnost sponzorovat těmi penězi sportovní klub na Slovensku."

Tím pádem klub stoupal v žebříčku výš a výš a přibližoval se k vytoužené výhře. Začalo to těmi nejjednoduššími pokusy, jako třeba nechat počítat aplikaci jízdu tramvají, a pokračovalo až k těm sofistikovanějším, kdy vývojáři odhalili celou armádu falešných účtů. “Proto máme v aplikaci různě nastavené limity rychlosti a monitorujeme podezřelý provoz, například když na jednom zařízení zachytíme nezvyklý počet aktivit nebo nereálné výsledky,” vysvětluje Ondra.

Změřte síly i ve vaší firmě

Nyní nezbývá než vymyslet dostatečně motivující cíl a nechat zaměstnance změřit síly se sebou navzájem, nebo v podobě týmů po odděleních. Fantazii se meze nekladou, můžete je rozdělit podle pohlaví, věku, pracovního zaměření i náhodného losování. SiteOne poměřila síly a nejenom, že to v nás probudilo zcela nový druh energie, ale dokázali jsme si, že ani po dvou letech poznamenaných covidem nejsme jen pracovní kolektiv, ale i sportovní tým, přátelé, možná dokonce taková starostlivá i lehce soupeřivá rodina, co drží za každých okolností pospolu.