Reagujeme na aktuální válečný stav na Ukrajině a podílíme se, stejně jako naši klienti, na pomoci. Ekonomika těžce zkoušeného státu patří dlouhodobě ke slabším a Ukrajinci jsou v Evropě často využíváni pro méně odbornou práci. Přitom zejména v jejich řadách nechybí odborníci v IT oboru. A právě jim dáváme, jako český expert na digitální transformaci, prostor ve svých řadách. Mají u nás možnost naplno využít potenciál a zvýšit svou životní úroveň.

Jak dokazují statistiky úřadu práce a ministerstva vnitra, ani covid neodradil pracovní síly z Ukrajiny natolik, aby nepřešly české hranice a nezačaly makat. A buďme za to vděční. Z údajů dále vyplývá, že Ukrajinky a Ukrajinci tvoří více než čtvrtinu zahraniční pracovní síly v Česku. Co si budeme nalhávat, stát i běžný občas si dá dvě a dvě dohromady a dojde mu, že jich tu pracuje mnohem více. Ale kvůli tuzemské politice přijímání pracovníků z ciziny, jenom načerno.

Ekonomům i zaměstnavatelům je to však stále málo. Největší překážku české ekonomiky vidíme právě v nedostatku pracovníků. Experti však radí ubrat plyn a širokou veřejnost uklidňují, že nezaměstnanost se ocitá na přirozené hranici a nikdo další u nás holt na práci prostě není. Odbory jsou rezolutně proti a volají po zvýšení platů. Maji za to, že za víc peněz by se našlo pracovitých Čechu dostatek. Dá se předpokládat, že pravda je jako obyčejně někde uprostřed.

Ukrajinské ženy a muži mají dveře do SiteOne otevřené

Zaměstnanci z Ukrajiny v Česku opravdu chybí a neodráží to jen stav podlah v korporátech a nekonečné protahování rekonstrukcí domů. Zatímco jsme si Ukrajince stylizovali do rolí uklízeček a zedníků, stala se z Ukrajiny technologická a IT velmoc. Podle moderní ekonomické diplomacie MZV ČR je na jejím území více než čtyři tisíce firem zaměřených na blockchain, vývoj počítačových her nebo třeba nanotechnologie. Tento druh služeb je třetím nejdůležitějším exportním artiklem Ukrajiny.

My v SiteOne máme o kapacitách na poli technologií přehled. Proto pro nás není obrovský potenciál Ukrajiny překvapením. Jsme připraveni nabídnout ženám, kterým se podařilo dostat přes hranice, spolupráci na designerských pozicích a v developmentu. Zároveň je to pro ně příležitost zapadnout do super party na pražských Vinohradech, vydělat si dost peněz, aby se postaraly o děti a než se situace uklidní, žily relativně klidně bez strachu o život.

Po vyhlášení mobilizace a zákazu výjezdu ze země všem mužům mezi 18 a 60 lety, je potřeba nabídnout pomoc i jim. Pro ukrajinské IT odborníky máme práci ve full remote režimu. Komunikace v angličtině je pro nás samozřejmostí. Pro kolegy z Ukrajiny tím padá bariéra neznalosti češtiny.

„Do Česka nejčastěji proudí lidé ze západní Ukrajiny, často bez vzdělání. Jsou velmi pracovití, takže na ně narazíte všude. Proto mají Češi Ukrajince zafixované jako zedníky a uklízečky. Ale stejně tak jsou vnímáni Češi, kteří jezdí pracovat do Británie,“ porovnává vnímání národů Olga Koroťa, Ukrajinka dlouhodobě žijící v Česku a životní partnerka jednoho z našich kolegů. „Taky je rozdíl mezi znalostí angličtiny na periferiích Ukrajiny a ve velkých městech.“

„Lidé pracující v IT angličtinu ovládají perfektně, jsou zvyklí pracovat odkudkoliv, z nabídek si mohou vybírat, znám například spoustu takových v Kyjevě. Obrovskou výhodu mají ti, co v Česku studovali. Ale někteří raději vzali noční směny v továrně, jen aby uživili rodinu, přestože mají odborné vzdělání. Teď v první vlně prchají pryč ti, kteří tu mají známé a mohou u nich zůstat. Další vyčkávají, protože nevědí, co bude, a na Ukrajině mají vazby. Po odjezdu by se nemohli půl roku vrátit,“ vysvětluje.

Ukrajina dlouhodobě čelí jiným než vojenským útokům

Přeji si, aby občané ruské federace nejdéle ve střednědobém horizontu nastoupili náročnou cestu směrem k demokracii. To je jediná cesta pro dlouhodobý mír a spravedlivou prosperitu a dobrý život,“ říká k situaci na Ukrajině Jan Bezděk, náš CEO. A zároveň jménem celé společnosti vyzývá: „Nedávejme prostor dezinformacím. Ověřujme několikrát jakoukoliv zprávu, než ji začneme šířit dále.

Na Ukrajinu totiž mimo raket útočí i ruské lži a konspirace. Hybridní informační válka skrze proruské dezinformační weby začala dávno před tou, kterou zažívají ukrajinští občané na vlastní kůži. Proto dlouhodobě finančně podporujeme boj s lživými informacemi prostřednictvím Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky a Deníku N.

Jsme pyšní, že spolupracujeme s těmi, kterým nechybí empatie

Ani naši klienti se nenechali k solidaritě nijak přemlouvat a přidávají se k pomoci. Jsme pyšní, že se nám daří držet našich zásad a vybírat si spolupráci s takovými brandy, se kterými se shodneme jak ve firemních hodnotách, tak na lidské úrovni. Nezklamali nás ani tentokrát.

Společnost E.ON daruje organizaci Člověk v tísni 10 milionů korun na pomoc lidem postiženým válkou, jak informuje Deník. Rodinám uprchlíků poskytne ubytování ve firemních rekreačních zařízeních. Finanční pomoc ze sbírky mezi vlastními zaměstnanci pošle energetický gigant českým obcím, do kterých míří lidé z Ukrajiny. Uprchlickým táborům nabídne energetické technologie. Vedení společnosti se připravuje i na možnou energetickou krizi.

UNICEF, který má od SiteOne responzivní web, upozorňuje na ohrožení 7,5 milionu ukrajinských dětí a zajišťuje pro ně humanitární pomoc. K pomoci se přihlásil i další z našich partnerů. „V souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině nabízí EUC do odvolání bezplatnou základní zdravotní péči ukrajinským občanům bez českého zdravotního pojištění. Stačí přijít na recepci naší kliniky,“ najdete na facebooku kliniky,

„Nad rámec včerejšího daru 100 milionů korun ze strany naší skupiny PPF na vzdělávání dětských uprchlíků jsme se rozhodli věnovat za Air Bank a Zonky na pomoc Ukrajině dalších 10 milionů korun,“ uvádí Air Bank na facebookovém profilu.

Banka se taky rozhodla vracet na účet poplatek za zahraniční platbu na Ukrajinu. I když s tím nastal problém u dvou sbírkových účtů, Air Bank ho brzy vyřešila a benefit pro štědré dárce trvá.